Relationsexpert i Efter Fem, TV4

Under våren 2020 var Annika Telléus inbjuden till Efter Fem som  relationsexpert för att svara på tittarfrågor om hur vi håller ihop våra relationer under Coronapandemin. 

Du kommer till klippet här

Förekomst i media

Boken Konsten att lyssna har fått stor uppmärksamhet i media. Bland annat har DN, SvD, Sydsvenskan, BT och HD gjort längre reportage. Chef, Expressen Söndag, Sveriges HR förening och Chefen i fokus har tipsat om Konsten att lyssna. Annika Telléus har varit relationsexpert i Efter fem på TV4 och gästat Vakna med P3 och P4, Förmiddag i P4 Sjuhärad och P4 Extra.

"Bob Hansson om livet" i P1 julafton 2020

Hur viktig och svår är konsten att lyssna och vad betyder det för oss att bli lyssnad på? Viktigare än vi tror menar Bob Hanssons gäster, viktigt för vår trygghet och hälsa, vår lycka och möjlighet att prestera bra, t o m bättre, både på arbetsplatsen och i skolan. Ibland kanske möjligheten för att leva och överleva väl. Men har vi ens tid att lyssna på varandra?

Gäster runt bordet på Katarina Bangata är:

Eva-Marie Pettersson sjuksköterska med erfarenhet av palliativ vård av barn
Annika Telléus författare till boken Konsten att lyssna
Erik Fernholm ledarskapsutvecklare
Staffan de Mistura diplomat med per telefon från Belgien

Här kommer du direkt till avsnittet:  https://sverigesradio.se/avsnitt/1634716

SvD Perfect Guide

Elin Liljero Eriksson gjorde en fin sammanfattning av mina tio viktigaste tips för att bli bättre på att lyssna som publicerades i Svenska Dagbladet. Enkla saker som gör stor skillnad. Tipsen kommer här i rubrikform men läs gärna den fylligare artikeln. Du kommer till den här.

1. Bli en lyssnar-VÄN
2. Omfamna orostankar
3. Avsätt tid
4. Våga vara tyst
5. Ha en icke-dömande attityd
6. Växelsnacka
7. Lyssna på avstånd
8. Vänd på tankarna
9. Trigga din nyfikenhet
10. Byt perspektiv

Dagens Nyheter

Thomas Lerner skrev en fin artikel om att det är viktigt att vi lyssnar som publicerades på Insidan i påskveckan. Här hittar du hela artikeln.

Tidningen Nära nr 11 2021: Den nya kompetensen: ATT LYSSNA

I tidningen Nära bjuder Madeleine Walles på en fin artikel om att lyssna. Du kan läsa om Annikas historia, få konkreta tips och övningar på hur du blir bättre på att lyssna. Det finns också en länk till en film med en övning. Längtar du efter Konsten att lyssna som podd? Den 6:e april släpps första säsongen av Konsten att lyssna. Hemmets Journal 52/01 2021/2022

I jul- och nyårsnumret av Hemmets Journal fanns det en artikel om vikten av att lyssna. "Konsten att lyssna" lottades också ut bland läsarna. 

Säsongsavslutning i Sunshinepodden

Upptäck kraften i att lyssna - på dig själv och andra!
I vår värld idag handlar så mycket om att sända och nå ut, men det här avsnittet handlar bara om ATT LYSSNA - på varandra och på oss själva!

Att bli en bättre lyssnare har så många fördelar - du ger inte bara av dig själv och din tid till någon annan utan både den du lyssnar på och du själv blir dessutom klokare, får nya perspektiv, närhet och tillit.

Vi möter Annika Telleus - aktuell med boken Konsten att lyssna - som lämnade karriären på H&M för att helhjärtat ägna sig åt det som varit en röd tråd genom hela hennes liv. Att lyssna. Nu är hennes jobb & mission att sätta lyssnandet på kartan och hjälpa andra att bli bättre lyssnare!

Annika mäter framgång i gåshud och berättar för dig varför det är så viktigt med varma öron och hur du sätter på dig lyssnarmössan. Du får alla tipsen hur du blir en bättre lyssnare och vad du kan göra om du inte känner dig lyssnad på.
Här kan du lyssna på avsnittet.

Lucka 22

Den 22 december gömde sig Annika Telléus bakom luckan i Bazar Förlags julkalender och tipsade om "Bob Hansson om livet" i Sveriges Radio i P1 på julafton. Ett helt avsnitt om att lyssna. Klockan 7 med repris vid 22. Eller lyssna på SR play. 

DN Kultur 12 december 2020

Under temat julläsning för alla finns "Konsten att lyssna" med i fantastiskt fint sällskap. "Vi på Bazar Förlag är oerhört stolta över de böcker vi har givit ut under 2020 och vill passa på att tacka de svenska upphovsmän som ligger bakom vår fina och varierande utgivning." 

Medverkan i poddar

Annika Telléus har gästat följande poddar (klickar du på dem kommer du direkt till avsnittet):

Omgiven av kloka personer 
Om kroppsspråk med Mi Ridell  
Lära från Lärda
Recept för världsklass

Lyckopodden 
Jakten efter guldet  

Boktips i tidningen Chef

I tidningen Chefs specialnummer "Led i kris" tipsades om Annika Telléus bok Konsten att lyssna. Boken beskrivs så här: Att kunna lyssna aktivt är en av ledarens viktigaste förmågor. I den här boken finns mängder av exempel på hur tillit förstörs och missförstånd uppstår när vi inte lyssnar - och tips på hur du blir en bättre lyssnare. Författaren har bland annat jobbat som analytiker på H&M och lyssnat på kunder för att kunna utveckla affären. Vem ska läsa? Du som på allvar vill bli bättre på att lyssna och skapa mer tillit. 

P3 och P4 i mars 2020

Den 27 mars blev Annika Telléus uppringd av Peter Sundberg från Vaken med P3 & P4. Klicka här för att lyssna.

Den 28 mars pratade hon med Erik Blix i P4 Extra. Klicka här för att lyssna.

Den 31 mars gästade Annika Tommy Praetorius och Melissa Gustafsson i Förmiddag i P4 Sjuhärad. Klicka här för att lyssna.

Aftonbladet Söndag 15 mars 2020

Med en dryg vecka kvar tills boken släpps tipsade Aftonbladet Söndag om Konsten att lyssna. 

Pressmeddelande från Strawberry Förlag

Annika Telléus är e-handelspionjären som varit med och lagt grunden för H&Ms kundinsiktsarbete. Hon har under många år mött kunder från hela världen i rollen som analytiker och researcher – något som fått henne inse vikten av att lyssna på vad personer faktiskt säger. I boken Konsten att lyssna presenterar hon vad hon har lärt sig om att lyssna på andra, men också på sig själv.


Konsten att lyssna utkommer 25 mars. ISBN 9789189057098

— Jag är fullständigt övertygad om att världen blir bättre om vi blir bättre på att lyssna, på oss själva och på varandra. Jag vill använda min kunskap och de erfarenheter jag samlat på mig för att hjälpa andra bli bättre på och utvecklas inom detta fält. Ibland säger vi att vi inte har tid att lyssna - men har vi tid att inte göra det? säger Annika Telléus.

Förutom att föreläsa om grupputveckling, arbetsglädje och kommunikation brinner Annika Telléus för att ge verktyg och sprida kunskap om hur mycket vi har att vinna på att bli bättre på att lyssna. Detta gör hon bland annat genom att ställa frågorna: Vem är du? Vart ska du? Vad är ditt varför? Med utgångspunkt i lyssnargalgen, hennes egenutvecklade modell för lyssnande, får man hjälp att hitta sina svar på dessa viktiga frågor. Det gäller att ha relationer där galgen har balans mellan att lyssna på andra och att bli lyssnad på själv.

I vår värld handlar det mer och mer om att sända och nå ut. Vi sänder och sänder och är på väg att gå sönder! Vi skriker högre och högre för att höras, och med hjälp av algoritmer får vi hela tiden bekräftat att vår bild av världen är sann. Mer än någonsin behöver vi balans. Vi har ett behov av att nå ut – men vi behöver också nå in. Vi behöver lyssna och vi behöver bli lyssnade på. Vi måste våga mötas och vi behöver acceptera både oss själva och andra. — ur boken

Annika Telléus lyssnade under många år på kunder och medarbetare över hela världen för H&Ms räkning. Hon är idag en uppskattad och efterfrågad kurs- och workshopledare i ledarskap, kommunikation, presentationsteknik och konsten att lyssna. 2019 blev hon framröstad till en av Sveriges 100 mest populära föreläsare.


Krönikör på Executive Effect

Som gästskribent på Executiveeffect delar Annika Telléus med sig av sina fem bästa tips om feedback. Krönikan hittar du här.

Habit - Modebranschens Dag

I september 2019 var Annika Telléus inledningstalare på Modebranschens Dag som arrangerades på Textile Fashion Center i Borås av Habit och Tex!