Teo Härén

Teo har ägnat sitt liv åt kreativitet bland annat som föreläsare och workshopledare. Idag har han övergått till att hålla retreats. Vi pratar om hur tystnad och lugn banar väg för kreativitet. Vad händer när vår kunskap krockar? Finns det dåliga idéer? Har du funderat på vad som behövs för att du ska bli ditt mest kreativa jag?

Här kan du lysna på avsnittet.

Till detta avsnitt hör ett bonusspår med en guidad meditation med Teo.
Här kan du lyssna på meditationen.

Staffan Taylor

Staffan är Youtube-stjärna från Yes Theory och kallar sig professionell drömmare. Det handlar inte om att drömma sig bort utan om att drömma sig fram. Vi pratar om psykisk ohälsa, vikten av att ta hand om varandra och spegla varandras ljus. När vi lyckas vara närvarande i nuet så har vi chans att hitta våra magiska möjligheter som ibland visar sig som maskerade möjligheter.

Här kan du lyssna.

22. Rickard Söderberg - Var den du är

Operasångaren Rickard och jag pratar om vad som händer när vi vågar vara i tystnad, om att ha egna fyrtorn att navigera efter när det stormar på ens inre hav och att det kan vara en riktig transformation att börja lyssna på sig själv. Samtalet rör sig över ämnen som lek, andlighet och att inte försöka vara någon man inte är.

Fotograf: Åsa Sjöström

Här kan du lyssna.

21. Anette Svingstedt - Strategiskt lyssnande

Anette har tillsammans med Mats Heide har skrivit boken Strategiskt lyssnande. De är båda forskare vid Lunds Universitet. Vi pratar om att det finns forskning som visar att lyssnandet är en viktigare faktor än lönen, när det gäller att skapa engagemang i en organisation. Det finns en lyssnandekris men nu är det dags att ge lyssnandet den höga status som det förtjänar.

Här kan du lyssna.

20. Ted Harris - Lyssna på din längtan

Till detta samtal har jag bjudit in prästen Ted Harris för att prata om kontemplation och vikten av att lyssna på sin längtan. Vilka är kontemplationens fem komponenter och hur gör man för att bli en kärleksfull människa? Enligt Aristoteles är det som är viktigt på riktigt att hitta det bästa inom sig. Hur skulle vår värld se ut om åtta miljarder människor hittade det bästa inom sig?

Här kan du lyssna.

19. Jimmy Alm - Lyssna för att dikta dig

Jimmy blev Sveriges första kommunpoet och berättar om varför den rollen provocerade många. Vi pratar om livskriser, om hur ovant det är att bli lyssnad på och hur Jimmy gjorde för att dikta en ishall, en betongfabrik och gammaldanslaget. När du ber någon att berätta om sitt liv på en timme så kommer du ner till det existentiella, du ser personen och det uppstår en stark kontakt.

Här kan du lyssna.

18. Niklas Hedin - En lyssnande organisation

Med en vision att skapa en arbetsplats han själv ville gå till har Niklas byggt upp Centiro som rankas som en av de tio mest attraktiva arbetsplatserna i Europa. Grunden finns i det mellanmänskliga och lyssnandet är en mycket viktig framgångsfaktor. Vi pratar om att sluta leta efter fel, att våga lita på någon och om hur viktigt det är att lyssna på sig själv.

Här kan du lyssna. 

17. Anna-Karin Johnson - Att inte lyssna 

Anna-Karin Johnson lär oss hur vi ska göra för att bekräfta varandra. Vi pratar om vad man kan göra när någon kapar samtalet för att prata om sig själv och hur kraftfullt det är att byta ut ”ja, men” till ”ja, och”. Vi kommer in på gaslighting och vikten av att sätta gränser. Är mitt bekräftelsebehov ett problem och hur många bullar tog Anna-Karin egentligen?

Här kan du lyssna på avsnittet

16. Syster Christina - Att lyssna på den som snart ska dö

Syster Christina är nunna i den katolska orden Sisters of Notre Dame. Vad är viktigt när vi lyssnar på den som befinner sig i livets slutskede? Vi måste våga ge luft åt det som är tungt och svårt. Vad händer när vi kan älska varandra och oss själva med våra fel och brister. Blir vi på riktigt då?

Här kan du lyssna på avsnittet.

15. Åsa Lundquist Coey - Att lyssna i en komplex värld

Åsa är doktor i management och komplexitet som är läran om det oförutsägbara. Är världen komplex? Vad händer när vi behandlar människor som maskiner? Hur gör vi för att ta vår oro och ängslan på allvar och våga stanna kvar i obekväma situationer?

Här kan du lyssna på avsnittet.

14. Kalle Norwald - Lyssna och ligga

Kalle är psykoterapeut, sexolog och är en av experterna i tv-programmet Gift vid första ögonkastet. Vi pratar om min oro inför samtalet, erektionsproblem och om likheter mellan sexualitet och ledarskap. Och hur är det, får du ligga mer om du lyssnar mer?

Här kan du lyssna.

13. Caroline Mohr - Lyssna på din intuition

Caroline är golfproffset som drabbades av cancer och var tvungen att amputera benet. Hur tog Caroline farväl av sitt ben och hur viktigt var lyssnandet på den egna intuitionen i processen? Vad är intuition och var kommer den ifrån? Hur kan Carolines guldfråga vara till nytta för dig i förändring?

Här kan du lyssna.

12. Johan Mandaric Reunanen - Nyktert lyssnande

Johan är en frontfigur inom hållbar transformation och en av grundarna till Alkispodden. Tillsammans utforskar vi vad det innebär att vara människa. Vågar vi tillåta oss att vara mänskliga och lyssna på vårt skav? Är nio månader på Katarina ölcafé lösningen på livets problem?

Här kan du lyssna.

11. Bodil Jönsson - Tid att lyssna

Bodil är professor emerita och författare till bland annat Tio tankar om tid. Vi pratar om hur tid och lyssnande hänger ihop. Under samtalet kommer vi in på meningen med livet, vad som händer när vi gör varandra bra, döstädning och åldersnoja. Det bästa av allt är att när du lyssnar får du tid.

Här kan du lyssna.

10. Jenny Fagerlund - Lyssnandet är en viktig del i feelgoodlitteratur

Jenny är en av Sveriges mest populära författare inom feelgoodgenren. Detta avsnitt genomfördes som en LIVE-podd på Stockholms Bokhelg. I Jennys böcker är lyssnandet en viktig ingrediens som skapar vändpunkter och driver handlingen framåt. Vad skulle hända om vi såg på våga egna liv på samma sätt?

Här kan du lyssna.

9. Lasse "Brandmannen" Gustavson - Läkande lyssnande

Lasse berättar om hur viktigt lyssnandet var för att han skulle läka som människa efter att ha blivit svårt brännskadad under en utryckning som nybliven brandman. Varför är acceptans så viktigt och vilka insmugglade meddelanden kan det finnas i tystnaden?

Här kan du lyssna.

8. Mi Ridell - Lyssna på och med din kropp

Mi är specialiserad på kroppsspråk och har skrivit boken “Kroppen ljuger aldrig”. Hur kan vi använda våra kroppar för att visa att vi lyssnar? Vad händer i kroppen när vi gör en segergest och hur kan det hjälpa oss när vi vill krypa ihop och gömma oss från världen?

Här kan du lyssna.

7. Kristian Windahl - Ställ frågor och lyssna på svaren

Kristian kallar sig frågespruta och är väldigt skicklig på att ställa frågor som vänder upp och ner på det man tror sig veta. Vilka frågor är bra att ställa till sig själv? Vad hade en lycklig person gjort och varför låtsas Kristian att han är Dalai Lama?

Här kan du lyssna.

6. Anna Bergholtz - Lyssna för att inkludera

Anna tilldelades Magdalena Ribbings stipendium 2021 för sitt arbete mot diskriminering och för att människor med funktionsnedsättningar ska inkluderas i arbetslivet. Vad händer när min norm inte längre är normen? Får man säga funktionsnedsättning? Hur får vi någon att känna sig inkluderad?

Här kan du lyssna. 

5. Per Schlingmann - Lyssna på samtiden för att förstå framtiden

Per är föreläsare, författare och har ett förflutet inom politiken. Han berättar om vikten av att ifrågasätta sin världsbild, om tillit och om hur viktig berättelsen är. Vilket ledarskap behövs i framtiden och varför ska vi möta varandra med frågetecken istället för utropstecken?

Här kan du lyssna.

4. Cecilia Wiklund - Lyssna på människor i sorg

Efter att ha jobbat på reklambyrå i drygt 20 år skolade Cecilia om sig till begravningsrådgivare. Hon delar med sig av hur hon gör för att lyssna på människor som precis mist en närstående, hon berättar om hur det känns att jobba så nära döden och vad som fick henne att byta bana.

Här kan du lyssna.

3. Sofi Franzén - Lyssnande ledarskap

Sofi blev utsedd till Årets vd 2018. Avsnittet handlar om tillit, lekfullhet och vikten av att lyssna på sig själv som ledare. Varför är det så viktigt med psykologisk säkerhet i våra team och hur hänger det ihop med lyssnande? Hur gör man för att få varje medarbetare att blomma ut?

Här kan du lyssna.

2. Navid Modiri - Lyssna för att förstå

I podden “Hur kan vi?” bjuder Navid in personer som många tycker inte borde bli lyssnade på. Navid lyssnar för att försöka förstå, vilket inte behöver betyda att han håller med. Vilka risker finns det med att lyssna? Vilka fördomar har Annika om Navid?

Här kan du lyssna.

1. Bob Hansson - Lyssna på dig själv

Den folkkäre poeten Bob lyfter fram betydelsen av att hålla sina öron alerta. Både mot sig själv och andra. När du lyssnar på dig själv blir det lättare för andra att lyssna på dig. Hur gör Bob för att lyssna på sig själv? Och varför ska man inte pausa för att recensera sina ligg, när man ligger?

Här kan du lyssna.

Konsten att lyssna med Annika Telléus

Vill du utvecklas som partner, chef, förälder, vän eller medmänniska? Vill du bli bättre på att lyssna på dig själv? Då är ”Konsten att lyssna” podden för dig. Här lyfts kraften som finns i att lyssna i varma och utforskande samtal. Du får konkreta tips och övningar för att lära känna dig själv och förbättra dina relationer. Annika Telléus är en efterfrågad kursledare och föreläsare. Nu följer hon upp sin uppskattade bok Konsten att lyssna med denna podd där hon bjuder in gäster som verkligen kan konsten att lyssna.