Upp och ner - mitt första år med bok

För ett år sedan längtade jag efter att vara social, att komma ut och möta människor. Jag hade tillbringat lång tid på min kammare med att skriva och det var äntligen dags att gå från det introverta till det extroverta, signera böcker och föreläsa. Min roll-up med bild på boken och mig var tryckt och stod och väntade på mig på förlaget. Jag drömde om hur det skulle vara att komma dit, öppna den första lådan direkt från tryckeriet, dricka bubbel och fira. För att verkligen ta vara på chansen att fira hade jag planerat både en releasefest i Stockholm och en i Borås där många vänner bor kvar. Min glittriga outfit var inhandlad och silverskorna ingångna. Min förläggare skulle vara med på båda festerna och vi skulle tillsammans berätta om boken. Jag var så nyfiken på att få ta del av hans version av vår gemensamma bokresa och i fantasin hade jag upplevt festerna, skålarna, kramarna och njutit för fullt. Vilken tur att jag tog ut glädjen i förskott.


Idag är det ett år sedan Konsten att lyssna släpptes och den första releasefesten skulle gått av stapeln. Ett par dagar tidigare hade jag fått det första exemplaret av boken, överräckt på raka armar på yttertrappan hemma hos min förläggare.


Det är nog ingen av oss som kan säga att det senaste året blev som vi hade tänkt och vi bär alla på en sorg över det som inte blev, över de som blev sjuka, över de som inte finns med oss längre.


Mycket av det jag hoppades på hände inte, men saker jag inte vågat drömma om hände. Tidningarna hade enormt fokus på Corona och ströp alla andra nyheter. Men många insåg att det var viktigare än någonsin att lyssna. DN gjorde ett stort reportage om mig och min bok, Svenska Dagbladet presenterade mina tio tips för att bli bättre på att lyssna i Perfect Guide, Sydsvenskan hade två uppslag om att lyssna, Tidningen Chef tipsade om Konsten att lyssna i sitt nummer om att leda i förändring och så vidare. Både Aftonbladet och Expressen hade Konsten att lyssna som boktips. Jag besökte Radiohuset i Stockholm flera gånger för direktsändningar där jag satt alldeles ensam i studio 45, gäststudion. En månad senare var jag inbjuden som relationsexpert till Efter fem, TV4 för att svara på tittarfrågor om hur vi håller ihop i Coronatider (jag trodde att jag skulle få prata om min bok). Tiden i sminket var nerdragen till 15 minuter för att minska risken för smittspridning. Jag hade turen att hamna i samma loge som Kalle Moraeus och dansbandet Larz Kristerz. I deras varma och nyfikna välkomnande försvann varje uns av nervositet.


I början var mitt motstånd mot det digitala stort. Jag ville ses, stå på scen och uppleva ett rums andning, reagera på det som hände. Hösten innan hade jag gått på en kurs där kursledaren bett oss rita ut en kurva över våra liv. När var det upp och när var det ner? När vi hade gjort det bad han oss sätta kryss där den största utvecklingen hade skett. Det visade sig att i stort sett hela gruppens samlade kryss var på botten i svackorna eller strax efter. De flesta av oss var tacksamma för de lärdomar våra svackor gett oss men vi hade samtidigt gjort allt som stod i vår makt för att undvika dalarna. Hur kunde jag använda denna insikt i en pandemi? Jag funderade runt hur jag någon gång i framtiden skulle se tillbaka och vara tacksam för den utveckling jag tvingats till. Det ledde till att jag ordnade en studio hemma för att sända föreläsningar, leda kurser och workshops. Jag har lärt mig hur jag kan skapa närhet i en värld som blivit digital. Även om jag fortfarande längtar efter att vara samma rum är jag stolt över att jag har hållit föredrag för statliga myndigheter och stora företag, lett workshops med fackförbund och hållit kurser utan att lämna mitt hem och med känslan av fina möten som varit på riktigt. På distans.


När jag sa upp mig från H&M bestämde jag mig för att börja mäta framgång i gåshud. Idag får jag det även i det digitala mötet. Men allra mest gåshud har året bjudit i gensvaret från läsare. Läsare har hört av sig och berättat om att de känt igen sig, blivit berörda, hur de har använt boken i återhämtningsprocesser eller som hjälp att reda ut konflikter. De har tackat för alla konkreta tips, påminnelsen om vilken kraft det ligger i att lyssna och för alla berättelser.


Det som kanske överraskade mig mest under året var att jag plötsligt var sökbar på Spotify. Jag som inte kan ta en ton. Idag finns det mer än fem timmars speltid med mig - och då saknas ändå några av poddarna jag gästat.


I september var jag inbjuden av Per Schlingmann till en författarmiddag som kompensation för den uteblivna bokmässan. Jag var en väldigt stolt deltagare på middagen. En väldigt trevlig middag där jag satt bredvid Bob Hansson och pratade om livet. Om vad som är viktigt på riktigt. Veckan efter ringer en producent från Sveriges Radio och berättar att programserien ”Bob Hansson om livet” har en idé om att göra ett avsnitt om konsten att lyssna och de var nyfikna på att läsa min bok. Senare får jag en inbjudan till att delta i programmet som sändes i P1 på julafton. Bob berättade att vårt samtal gett honom idén om ämnet till programmet.


Ni som har läst min bok vet att jag drömmer om att få Sommarprata i P1. Den drömmen står för att få prata om det jag brinner för och dela med mig av mina historier till många människor. Det fick jag göra på julafton. I P1. I ”Bob Hansson om livet”, ett helt avsnitt om att lyssna.


2020 skulle bli mitt år. Det blev det.


Festerna är inte inställda. De är bara framflyttade.

Om vikten av att lyssna på andra, bli lyssnad på och att lyssna på sig själv

När jag började föreläsa om att lyssna letade jag efter en lättillgänglig och enkel modell för lyssnande men jag hittade ingen. 

De tre delar jag tyckte var viktigast var 
  • att lyssna på andra
  • att bli lyssnad på
  • att lyssna på sig själv
Jag ville skapa en modell som var enkel att förstå och som var lätt att komma ihåg, något att hänga upp lyssnandet på. Efter ett par decennier i modebranschen blev det en galge. 

Den vänstra sidan av galgen handlar om hur du lyssna på andra och vad som händer när du verkligen lyssnar. Du som lyssnar får tillgång till nya perspektiv och din förståelse ökar. När du lyssnar med stor närvaro och har fokus på den som pratar känner den personen sig sedd och bekräftad. Ni kommer varandra närmare och tilliten ökar, konflikterna blir färre. 

Galgens högra sida handlar om att du också har ett behov av att bli lyssnad på. Vi behöver balans mellan att lyssna och bli lyssnade på. Våra relationer mår bra av att vi turas om att lyssna. I perioder är det självklart okej om någon i en relation har ett större behov av att bli lyssnad på. Det är när galgen ständigt tippar åt ena eller andra håller som det kan bli påfrestande. 


I botten på galgen finns tvärslån som i modellen handlar om att lyssna på sig själv. 

  • Vem är du?
  • Vart ska du?
  • Vad är ditt varför?
Vem du är handlar om vilka värderingar du har och vad som är viktigt för dig. Om vilka egenskaper du har som gör dig till den du är och hur du gör det bästa av dina styrkor. Vart du ska handlar om dina visioner, dina drömmar. Vad vill du göra i ditt liv? Ditt varför handlar om syftet med att du gör det du gör, eller varför du vill göra det su vill göra om du inte redan gör det. Vad vill du bidra med i världen? När du lyssnar på dig själv blir du tydligare, du blir äkta och det blir enklare för dig att hitta den plats där du kommer till din rätt. Det blir lättare för andra att lyssna på dig när du själv tycker att du är värd att lyssnas på. 

Många galgar saknar tvärslån. Flera gånger har jag hängt upp min tunga vinterjacka på en tunn galge utan tvärslå och galgen har brustit av tyngden. Det är samma sak när livet är tungt: det hjälper att ha en kraftig tvärslå som ger styrka. Du blir stark av att veta vem du är, vart du ska och varför. 

Hur ser din galge ut? 

Hur vill du bli lyssnad på?

När jag har hållit kurs och frågat "Hur vill du bli lyssnad på?" blir det ofta tyst. De flesta har inte ställt sig den frågan tidigare. Först när någon vänder på det och säger "Jag vet hur jag inte vil bli lyssnad på!" brukar diskussionen ta fart. En sak som många stör sig på är när man har berättat något känsligt och den andra personen säger "Jag vet precis" eller "Jag har varit med om samma sak" och tar över för att berätta om sina erfarenheter. Ibland är det skönt att veta att någon varit med om något liknande, men det kan också förminska upplevelsen. Något som också kan irritera är när den andra personen talar om hur jag ska göra utan att jag har bett om råd. Ännu värre är det när jag känner mig dömd av den som lyssnar. Efter en stunds diskussion i grupperna om hur man inte vill bli lyssna på är det lättare att vända på det, och listan över hur man vill bli lyssnad på kan bli något i stil med den här: 

• Jag vill se och känna att den andra lyssnar på mig.

• Jag vill känna att jag kan berätta utan att bli dömd.

• Jag vill känna tillit.

• Jag vill komma fram till mina egna svar och lösningar.

• Jag vill få en chans att prata till punkt.

• Jag vill känna att den andra är intresserad och vill mig väl.

• Jag vill känna att den andra är närvarande och inte tänker på andra saker.

• Det är okej att den som lyssnar inte vet vad den ska säga.

• Det känns fint när den som lyssnar blir berörd av det jag berättar.

• Det är bra när den som lyssnar är tyst och ger mig utrymme att tänka klart.


Hur skulle din egen lista se ut? Och i vilka situationer skiljer den sig åt?

Strawberry Förlag

I december var alla som ingår i Strawberry Förlags familj inbjudna till middag på L'Avventura. En fantastisk kväll med underbar mat, många skratt och härliga möten. 

Talarfestival I Turning Torso

För andra året anordnades Talarfestivalen i Malmö. 24 talare och 4 moderatorer huserade på våning 53 och 54 i Turning Torso och inbjudna gäster passade på att lyssna på så många som möjligt. Det var lika roligt att föreläsa som att lyssna på fantastiska kollegor som bland andra Caroline Mohr, Anna Almberg, Jan Tern och årets talare Charbél Gabro.

Borås Kongress

IMG_3440JPGFler än 750 personer lyssnade på mig på Borås Kongress i november när Entreprenörprogrammets Vänner hade bjudit in till en helkväll. 

Modebranschens Dag 2019

Habit och TEX! stod som värdar för Modebranschens Dag som genomfördes på Textile Fashion Center i Borås. Jag pratade om att lyssna på sin kund, att ifrågasätta sina sanningar och vikten av att se världen från ett annat håll.

Fotograf: Fredrik Malmlund

Bokkontrakt augusti 2019

I augusti 2019 gick en av mina största drömmar i uppfyllelse. I mars 2020 kommer "Konsten att lyssna - vägen till större tillit och bättre relationer" att ges ut av Strawberry Förlag. Som bonus får jag jobba ihop med min drömförläggare Anders Sjöqvist.  

Södertälje maj 2019

I samarbete med Ledarna och Unionen fick jag dela med mig av hur man blir bättre på att lyssna på sig själv och på andra. Publiken var både engagerad och delaktig.

En av Sveriges mest populära föreläsare!

Jag blev väldigt glad och stolt när jag fick reda på att jag röstats fram av beställare som en av Sveriges mest populära föreläsare. https://eventeffect.se/forelasare/topp100-sveriges-popularaste-forelasare-2019-annika-telleus/


Citat från två kunder som har anlitat Annika :

”Annika föreläser med ett stort engagemang som inspirerar och det märks att hon brinner för det hon gör. Hon fångar verkligen sina lyssnare genom att dela med sig av sina egna erfarenheter och upplevelser. Det gör att budskapet fastnar och man reflekterar gärna ytterligare kring ämnet efter föreläsningen med vänner och kollegor.”
Lena Glansén, H&M


”Annika Telléus är en fantastisk berättare som med stor värme delar med sig av egna erfarenheter och enkla verktyg som kan användas direkt. Med god pedagogik och en perfekt mix av övningar, fakta och självreflektion får hon med sig hela gruppen och får oss att tänka i nya banor. En inspirerande workshop som gav nya insikter och fick bestående värde för deltagarna. Vi på E-handelsstaden Borås rekommenderar varmt Annika.”
Jeanette Regnér, E-handelsstaden Borås

Kunskapsdagarna

Inför en härlig publik på Scandic Nord i Uppsala i maj 2019 delade jag med mig av tips och ögonöppnare. Hur blir man bättre på att lyssna?

Assistent till Kjell Enhager och Magnus Kull

Under tre intensiva dagar under hösten 2018 var jag assistent åt Kjell Enhager och Magnus Kull på kursen Coachande Ledarskap på Coach2Coach. Så roligt att få bidra med de kunskaper jag har och fantastiskt att möta alla entusiastiska deltagare. Som bonus fick jag dessutom egen coachning i världsklass när jag live-coachades på scen. 

E-handelsdagen 2018

När E-handelsstaden Borås bjöd in till E-handelsdag hade jag en workshop om att lyssna på sina kunder med i programmet. Förmiddagens workshop blev snabbt fullbokad. Ytterligare en workshop sattes in på eftermiddagen och även den fylldes snabbt. Det blev en dag full av energi och spännande frågeställningar med deltagare från bland andra Centiro, H&M och Ellos.