Om vikten av att lyssna på andra, bli lyssnad på och att lyssna på sig själv

När jag började föreläsa om att lyssna letade jag efter en lättillgänglig och enkel modell för lyssnande men jag hittade ingen. 

De tre delar jag tyckte var viktigast var 
  • att lyssna på andra
  • att bli lyssnad på
  • att lyssna på sig själv
Jag ville skapa en modell som var enkel att förstå och som var lätt att komma ihåg, något att hänga upp lyssnandet på. Efter ett par decennier i modebranschen blev det en galge. 

Den vänstra sidan av galgen handlar om hur du lyssna på andra och vad som händer när du verkligen lyssnar. Du som lyssnar får tillgång till nya perspektiv och din förståelse ökar. När du lyssnar med stor närvaro och har fokus på den som pratar känner den personen sig sedd och bekräftad. Ni kommer varandra närmare och tilliten ökar, konflikterna blir färre. 

Galgens högra sida handlar om att du också har ett behov av att bli lyssnad på. Vi behöver balans mellan att lyssna och bli lyssnade på. Våra relationer mår bra av att vi turas om att lyssna. I perioder är det självklart okej om någon i en relation har ett större behov av att bli lyssnad på. Det är när galgen ständigt tippar åt ena eller andra håller som det kan bli påfrestande. 


I botten på galgen finns tvärslån som i modellen handlar om att lyssna på sig själv. 

  • Vem är du?
  • Vart ska du?
  • Vad är ditt varför?
Vem du är handlar om vilka värderingar du har och vad som är viktigt för dig. Om vilka egenskaper du har som gör dig till den du är och hur du gör det bästa av dina styrkor. Vart du ska handlar om dina visioner, dina drömmar. Vad vill du göra i ditt liv? Ditt varför handlar om syftet med att du gör det du gör, eller varför du vill göra det su vill göra om du inte redan gör det. Vad vill du bidra med i världen? När du lyssnar på dig själv blir du tydligare, du blir äkta och det blir enklare för dig att hitta den plats där du kommer till din rätt. Det blir lättare för andra att lyssna på dig när du själv tycker att du är värd att lyssnas på. 

Många galgar saknar tvärslån. Flera gånger har jag hängt upp min tunga vinterjacka på en tunn galge utan tvärslå och galgen har brustit av tyngden. Det är samma sak när livet är tungt: det hjälper att ha en kraftig tvärslå som ger styrka. Du blir stark av att veta vem du är, vart du ska och varför. 

Hur ser din galge ut? 

Karin Klerfelt intervjuade mig i serien "Intervju pågår" för Talarföreningen NSA Sweden (National Speaker Association). Här kan du läsa intervjun.